Duitse bank moet schilderij ‘Das bunte Leben’ van Kandinsky restitueren

Kunstrestitutie De Duitse restitutiecommissie adviseert het schilderij ‘Das bunte Leben’ (1907) van Kandinsky te restitueren aan de erven van de laatste joodse bezitter. Het schilderij hangt al decennia in museum Lenbachhaus in München.

Wassily Kandinsky, Das Bunte Leben, 1907 (130 cm x 163 cm)
Wassily Kandinsky, Das Bunte Leben, 1907 (130 cm x 163 cm) Städtische Galerie im Lenbachhaus München, bruikleen van de Bayerische Landesbank

Na het Stedelijk Museum Amsterdam verliest ook het Lenbachhaus in München een meesterwerk van Wassily Kandinsky. De Duitse restitutiecommissie heeft dinsdag een bindend advies openbaar gemaakt waarin het stelt dat het schilderij Das bunte Leben (1907) niet thuishoort in het museum, maar toebehoort aan vijf individuen. Drie van hen zijn Nederlander en erfgenaam van Irma Klein. Twee van hen zijn Amerikaan en nazaten van de kunstverzamelaar Emanuel Lewenstein (1870-1930).

Het zijn dezelfde vijf erfgenamen aan wie de gemeente Amsterdam in februari van 2022 Kandinsky’s Bild mit Häusern (1909) restitueerde. Dat schilderij hing decennialang in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Beide schilderijen zijn bij veilinghuis Frederik Muller in Amsterdam geveild op 9 oktober 1940. Beide schilderijen kwamen ook uit dezelfde kunstverzameling: die van Emanuel Lewenstein. Deze Amsterdamse naaimachinefabrikant overleed in 1930, zijn vrouw in 1937. Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen, onderstreept de Duitse restitutiecommissie, wie de werken drie jaar later naar de veiling hebben gebracht. Zoon Robert en zijn zus Wilhelmine hadden Nederland reeds verlaten. Irma Klein, de ex van Robert, bleef in Nederland achter.

Vraagtekens

Bij twijfel, zo is de beleidslijn, dient kunst die tijdens het nazi-bewind is gekocht van joodse eigenaren te worden gerestitueerd. Het is immers ‘onbetwist’, stelt de commissie, dat ‘de familie van de claimanten is vervolgd tijdens het nationaalsocialisme’.

Hoewel de veiling van 1940 is omgeven met vraagtekens, is wel duidelijk wie de schilderijen kocht. Bild mit Häusern werd namens de gemeente voor 160 gulden – 167 inclusief veilingkosten – aangekocht door het Stedelijk Museum. De verzamelaar Sal Slijper kocht Das bunte Leben voor 250 gulden – 275 met ‘opgeld’. Omdat Slijper als joodse Nederlander zelf werd vervolgd, heeft het Stedelijk het schilderij in bewaring genomen tijdens de bezetting.

Das bunte Leben bleef wel altijd in bezit van Sal Slijper, die de oorlog overleefde. Een jaar na zijn overlijden in 1971 verkocht zijn weduwe het aan de Bayerische Landesbank. Die bank, die het werk in bruikleen heeft gegeven aan het Lenbachhaus, dient het nu te restitueren.

Kunstmarktexperts taxeren de waarde van Das bunte Leben, een doek van 130 bij 163 centimeter, op „vele tientallen miljoenen euro”. Onlangs werd bekend dat Bild mit Häusern, het schilderij uit het Stedelijk, voor ruim 60 miljoen euro is verkocht aan een particuliere verzamelaar. Een veilinghuis bemiddelde bij die onderhandse verkoop.

De belangen van de erven zijn in beide restitutiezaken behartigd door de firma Mondex. In een reactie op het dinsdag openbaarde advies schrijft Mondex dat de zaak in Nederland relevant is geweest voor het Duitse advies over Das bunte Leben. Zo zou de Duitse commissie een herroeping van de Nederlandse commissie hebben „gevolgd”. Gedoeld wordt op een bindend advies van de Nederlandse restitutiecommissie uit 2018. De commissie adviseerde toen om Bild mit Häusern in het Stedelijk te laten hangen – dus niet te restitueren. In 2022 zou de commissie daarop teruggekomen zijn, waarna het werk in het bezit kwam van de erven.

Maar de Nederlandse restitutiecommissie heeft het advies uit 2018 nooit herroepen, bevestigt een woordvoerder: het was de gemeente Amsterdam die in 2022 eigenstandig heeft besloten de Kandinsky te restitueren. De Duitse restitutiecommissie blijkt daarvan op de hoogte; die spreekt nergens over een draai van de Nederlandse commissie.

Lees ook De Kandinsky die in het Stedelijk Museum hing is verkocht voor ruim zestig miljoen euro